Rome De eeuwige stad

We zetten onze tent op “Camping Village Roma” aan de rand van Rome en doen verder een dag niets en houden ons rustig de P1020970temperaturen stijgen naar ca 30 gr. Te warm om enige activiteit te ontplooien. Het is niet de eerste keer dat we Rome bezoeken. Thuis hebben we Rome in 1 weekend (haal meer uit je weekend Rome; voor ons een doordeweekse-vakantiedag ) van http://www.bezienswaardighedenrome.com gedownload, waar veel bruikbare tips in staan. Een gratis shuttle busje brengt ons van de camping naar het nabije lightrailstation van Prima Porta. Van daaruit bereiken we met de trein het oude centrum, uitstappen Piazza del Popolu, in 20 minuten. Verder met de metro, uitstappen P1020963Circo Massimo ook in ca. 20 minuten en dat alles voor euro 3,50 pp retour. Alert zijn voor zakkenrollers, wat een gigantische plaag is. Rome de eeuwige stad en toch vol met ruïnes…Al is de stad niet meer de hoofdstad van de wereld nog altijd een metropool vol monumenten, kunstwerken en andere tastbare herinneringen aan een glorieus verleden. Terwijl het heden voorbijraast in scooters, auto’s, toeristen en gelovigen uit de hele wereld. Als we de metro uitlopen is het even zoeken, oversteken is weer een spannende aangelegenheid, naar een kleine baretti, met de geur van verse koffie en zoete broodjes. Wel opletten; ook Rome hanteert twee tarieven: aan de bar (al banco) en aan tafel (al tavolo). Voor de reiziger met een beperkt budget een groot verschil!!. Met de Roma-pass kunnen we ad euro 12 pp. Het Palatijn, Colosseum en Forum Romanum bezoeken en kunnen daar ook nog twee dagen over doen.

PALATIJN. DE OORSPRONG VAN ROME
Latijn: Palatium, Italiaans: Palatino. Is een van de zeven heuvels van Rome. De heuvel die als eerste bewoond werd en was sinds de keizertijd de heuvel waar de keizers hun paleis hadden. Men gaat ervan uit dat hier op het Palatijn de tweelingen Romulus en Remus gevonden zijn door de wolvin. Volgens de overlevering stichttePalatijn P1020892Romulus Rome. Vandaar dat het Romeinse Keizerrijk zijn oorsprong hier heeft. De Palatijn was een zeer populaire plaats om te wonen en staat bomvol met ruïnes van oude paleizen, kerken en andere gebouwen.
Voordat we naar binnen gaan komen we nog een verklede Julius Ceasar tegen, die aanbiedt met ons op de foto te gaan. Altijd leuk dus eerst Paul die een zwaard onder zijn neus geduwd krijgt en daarna ik  waarbij ‘Caesar’ mij de strot afsnijdt. Dan komt ‘ie: “Money Money”, hij zegt: “five” en houdt zijn hand omhoog om vijf vingers te laten zien. High five doen wij en lopen door ha ha!!.

CIRCUS MAXIMUS. STADION VOOR VOLKS VERMAAK
Latijn: Grootste Circus, Italiaans: Circo Massimo. In de oudheid een Circus_Maximus_nugroot stadion in het centrum van Rome.maximus_toen Het circus werd voornamelijk gebruikt voor de populaire wedstrijden met strijdwagens. In feite is het niet meer dan een groot, leeg veld in de vorm van een renbaan. Er staat geen zuil meer overeind. We moeten het maar doen met Ben-Hur.

FORUM ROMANUM. HET OUDE HART VAN ROME
Latijn: voor Romeins marktplein was in de oudheid het centrum van Rome. Het forum was de plek voor triomftochten, goden verering, forumromanum_nuwaar de senaat besliste over oorlog en vrede, verkiezingen werden gehouden, gediscussieerd over sociale vraagstukken en handel werd gedreven. Voor de Romeinen was dit the place to be. Zien en gezien worden.

COLOSSEUM. EEN GROOT AMUSEMENTSCENTRUM
Het Flavisch Amfitheater (Latijn: Amphitheatrum Flavium), gebouwd in de 1e eeuw na Chr. was het grootste amfitheater in het Romeinse Rijk. Groter en imposanter dan je verwacht. Op de buitenmuur zijn de kunststijlen van de klassieke tijd zichtbaar in de zuilen: Dorisch, Ionisch en Korinthisch. Volgens de overlevering waren er naast vele gladiatorengevechten de meest verbazingwekkende schouwspelen te zien. Zo was er een gevecht tussen kraanvogels en een gevecht tussen vier olifanten. Negenduizend tamme en wilde dieren werden afgeslacht. Ook vrouwen traden op als wilde-dierenvechters. Maar het was ook de plaats waar veroordeelde gevangenen en christenen, toegejuicht werden door 50.000 toeschouwers die riepen om hun bloed, publiekelijk voor de leeuwen werden geworpen. Ondanks de tand des tijds, is het Colosseum nog steeds zeer indrukwekkend.

Wat een belevenis, te dwalen door eeuwen oude geschiedenis. Lopen, lopen, lopen Ja, we hebben wat afgelopen en geprobeerd foto’s te maken waar niet zoveel mensen op staan. Met een beetje fantasie kom je een heel eind om je voor te stellen hoe belangrijk en groots deze plekken in de afgelopen duizenden jaren zijn geweest. Prachtig. Verder zijn er enorm veel straatverkopers, die naast de bekende namaak ook gekoelde flesjes water verkopen. Daar maken we dankbaar gebruik van. Maar wordt je betrapt door de carabinieri, dan kan je een boete verwachten van oplopend tot meer dan euro 1000, wegens deelname aan een illegale activiteit. Wat een hilariteit, zodra de politie in zicht komt is er geen straatverkoper meer te zien. Wel jammer dat er veel in de steigers staat en dat het héééél warm en overal té druk is.

Images and Words