Praag, Parel aan de Moldau

Praag voor beginners in twee dagen
Dresden bekeken? Krakow gezien? Brno aangedaan. Dan wordt het zoetjes aan tijd om van Praag te proeven. Welkom in de ‘gouden stad’ de stad van 100 torens, het ‘Parijs van het Oosten. Welkom in Praag. Een schatkamer aan de Moldau. Hoe kan je het prachtige Praag beter verkennen dan te voet. Wat houdt ons nog tegen??. Dag 1 met de ‘gang’ op stap. De bus brengt ons naar de bovenstad waar de gids al staat te wachten. Vanaf nu gaat het alleen maar P1040571bergafwaarts. We passeren het voormalig jacht slotpark en lopen naar de Praagse Burcht; Praszký Hrad 75.000 m2, Het grootste kasteel ter wereld. Hier kun je héél wat meubels kwijt. Een stadsdeel op zich. Een oud Koninklijk Paleis, een klooster, een basiliek, binnenpleinen, straten tuinen te veel om op te noemen. Een belangrijk gebouw is de Sint-Vituskathedraal en is een bezoek waard. Overal staan er wachters; ze moeten dus overal afgelost worden. Het zgn. Wisseling van de wacht. Wat ons ook opvalt zijn de vele bruidsfotografen met Koreaanse bruiden en stoere P1040578bruidegommen. Tijd voor Kaffee und Kuchen. Fraaie uitzichten over een groot deel van historisch Praag. Een bonte menigte toeristen. In het naar beneden wandelen kunnen we in het lager gedeelte (Lana Strana) de prachtige Sint-Niklaaskerk bezoeken. Onderweg mooie gevels met gebeeldhouwde figuren en andere decoraties. De oevers van de Moldau in Praag worden verbonden door 15 bruggen, waarvan de Karelsbrug de mooiste maar ook de drukste is. Met stalletjes van kunstenaars, handelaren, live muziek en beelden beelden aan weerszijde.   Heerlijk flaneren door middeleeuwse straatjes. Praag barst van de restaurants, van chique gelegenheden tot buurtrestaurants. De Tsjechen eten een warme maaltijd tussen de middag en dat doen wij ook met uitzicht op het oudestadsplein. Het schouwspel van het Astronomisch uurwerk, het standbeeld van Jan Hus tot de oude Joodse wijk. Stad van schrijvers. Een locatie voor filmopnames zoals de Bond film Casino Royale. Moe maar voldaan weer terug op ‘camp’ Lekker lui in ons kotje het Net op met Wifi. Helaas is de verbinding niet erg stabiel, het werkt als een knipperlicht. Ja, als we de laptop bij het raam houden maar dat werkt natuurlijk niet. Dag 2 Op eigen kracht naar Praag. Het dichtstbijzijnde metrostation, met parkeermogelijkheden is ca 14 km. verwijderd van de camping. Je auto, met Nederlands kenteken. staat dan wel de hele dag onbeheerd. Met 6 man/vrouw laten we een taxibusje voorkomen die ons naar de metro brengt. Vooraf prijsafspraak gemaakt. De chauffeur haalt ons eind van de dag weer op en dan wisselen de Kronen van eigenaar. Een ticket kopen heeft wat voeten in de aarde, niet voor ons, maar voor onze medereizigers. Fotootje van de halte naam en weg zijn we. Onderweg naar Praag proberen we toch de namen van de haltes te onthouden. Bij aankomst in Praag, wederom een fotootje van de halte. Is wel zo handig voor de terugweg en gaat een ieder zijn eigen

weg. We starten bij een echte Italiaan voor een heeeerlijke cappu. Nové Mesto, de nieuwe stad. We wandelen en flaneren naar hartelust en ontdekken in het centrum het Wenceslasplein Eigenlijk een grote boulevard vol met toeristen, disco’s, winkels, restaurants, hotels etc. Een winkelwalhalla. Veel straatmuzikanten en kunstenaars. Heel gezellig. Ook hier weer een groot openluchtmuseum. Een ruiterstandbeeld van de heilige Wenceslas. Zittend op een paard met de poten (benen) omhoog. Verderop staat het Nationaal Museum. Dit plein kent een rumoerig verleden. Hier stak de student Jan Palach zichzelf in brand na het mislukken van de Praagse lente. Eind 1989 stond dit plein vol demonstranten tijdens de Fluwelen Revolutie. We zien het Nationaal Theater en de Staats opera. Tussendoor strijken we neer op een van de vele terrassen voor een heerlijke lunch met uitzicht op het oude stadsplein met de Tynkerk. Als afsluiter met een toeristisch treintje langs allerlei bezienswaardigheden, steeds omhoog totdat we weer bij de Praagse burcht zijn en via een andere route weer naar beneden. Niet erg relaxed, het treintje hobbelde wel erg op de kleine straat klinkertjes. Eind van de middag is het verzamelen en terug. De chauffeur staat ons al op te wachten en zet ons netjes bij de camping af. We hebben in twee dagen lang niet alles gezien. Praag is liefde op het eerste gezicht. De stad is betoverend en vol pracht en gratie. Praag is verslavend en komen zeker een keer terug.

Ditjes en datjes
Op een van de vrije dagen op Camp Valek gaan we een stuk door de omgeving rijden maar wel met een doel. We brengen een bezoekje aan Arthur, een oude collega, en Jelly. Zij zijn in 1997 begonnen met camping Horjany Neem maar een kijkje op http://www.campinghorjany.nl/ Rijdend door het mooie landschap, dan kom je ze regelmatig tegen; stalletjes langs de weg waar allerlei producten van eigen land worden verkocht. Alles even vers en met aandacht gemaakt. Het gevraagde bedrag in een kistje stoppen. Zorg dus voor voldoende kleingeld. Het is ca. 1 uurtje rijden naar Arthur en Jelly, maar we kunnen het niet zo snel vinden en gaat Germaine haar eigen weg. Dus het uurtje worden twee uurtjes. Arthur is er niet, hij zit in Nederland. Met Jelly kletsen we, onder het genot van koffie met wat lekkers, wat af. De tijd vliegt voorbij en veel te snel moeten we al afscheid nemen. Vanavond gaan we met de groep naar een authentiek restaurant met authentiek eten en drank, heel veel drank, en een authentiek folkloreoptreden met Slavische P1040812cimbaalmuziek, dans en zang. Een groot feest van kleur, geluid en geuren. Heel bijzonder en echt leuk om eens mee te maken.
Zoals het gebruikelijk is bij een ANWB groepsreis worden er de nodige (spel)activiteiten georganiseerd onder het motto Alles mag; niets hoeft. Een van de deelnemers neemt het jeu de boules op zich, met een heuse competitie. Er zijn leuke kruiswoordpuzzels, het Molka spel. Raad de deelnemer die bij de foto (25 jaar geleden) hoort. Er wordt gezamenlijk uiensoep gegeten in een ‘kringsessie’ en worden kleine prijsje uitgereikt. Niet alles is ons ding maar alles mag; niets hoeft.

Chrustenice-Stadtsteinach (Duitsland) 239 km
Langzaam komt het einde van de reis en het verzadigpunt in zicht. De laatste etappe van de reis brengt ons naar Stadtsteinach. We rijden deels over de snelweg en deels binnendoor via Karlovy Vary en Cheb. De laatste stop in Tsjechië worden de laatste Kronen opgemaakt aan benzine en een ijsje. Rond 14.00 uur rijden we de Duitse grens over. De slotcamping is Camping Stadtsteinach GPS: 50.16049,11.51608. Vlak voor ( erg belangrijk) de spoorwegovergang RA ri camping. Een aantal nemen de verkeerde vlak voor en rijden zich klem op een landweg. Het valt niet mee om te keren en sommige koppelen de caravan af. Vanavond een feestelijk afsluiting in Gasthaus Frankenwald mit traditionellen

Fränkischen Küche, het afscheidsdiner, de sketjes, het zingen … alles aan elkaar gebabbeld door de ceremoniemeester ja ja Paul. Een lekker voorgerecht, een heerlijk hoofdgerecht en als afsluiter een dolce toetje en niet geheel onbelangrijk een overheerlijk wijntje. De reisbegeleiders worden in het zonnetje gezet met presentjes uit Praag en een envelop met inhoud. De lachspieren komen goed los, het was een mooie avond en dan is het echt voorbij. Morgen gaat ieder zijn eigen weg.

Stadsteinach-Puth-Kuitaart-Thuis 850km.
Richting thuis. Het is zondag dus lekker rustig op de weg en geen vrachtauto’s. Gassen maar.Toch hebben we al snel oponthoud en best wel bizar. Ca. 500 meter voor de oprit van de Deutsche Autobahn ligt een betonnen wegafsluiting. Op weg daar naar toe totaal geen waarschuwingsborden gezien. Wat nu. Achteruit rijden is geen optie dan maar de caravan loskoppelen. We zijn ons nog een beetje aan het beraden. Stopt er een motorrijder, die hulp biedt. Hij kijkt voor ons bij de oprit en zegt kein Problem. Het is centimeter werk om langs de afsluiting te komen pfff…en rijden richting Wurzburg. Maar ja erg lekker voelen we ons er niet bij. Zeker een uur komen we geen ander verkeer tegen. Onderweg een paar keer gestopt, tanken , lunchen. Maar de Deutsche Autobahn, schiet wel lekker op maar zo…..saai. Zo saai dat ik bijna in slaap val. In het Zuid Limburgse heuvelland ligt boerderijcamping “De Botkoel”. Een P1040834kleinschalige, rustieke camping ten midden van een fruitteeltbedrijf van appels en peren. De wolkeloze hemel, met een ondergaande zon, zorgt voor een prachtig vergezicht over het Limburgse land. Wat is Nederland toch prachtig. ’s Avonds is het schoonmaken en onze persoonlijke spullen de auto in. Maandag 08.00 uur Instappen en op weg voor de laatste etappe, nu gaat het echt richting thuis. Pfff… eindelijk thuis en redelijk om tijd onder de wol. We zijn een klein beetje boel moe en kunnen onze ogen niet meerr….zzzzzzzzzzzzz.

Nawoord
De dagen zijn voorbij gevlogen. De eerste week nog tijd aan jezelf. Ben je eenmaal over de helft, dan gaan het terugtellen ineens steeds sneller en dan is het opeens voorbij. We hebben gelijk gekregen. Aan de aantrekkingskracht van het caravannen is niets veranderd. We vinden het nog even leuk als lang geleden. Misschien volgend jaar toch…….

Definitief groepsfoto

Images and Words