Maghreb 2017

Klik op de foto’s en de afbeeldingen worden vergroot

Aan de andere kant van die nauwe zeestraat bij Gibraltar ligt een   compleet andere wereld te wachten. In Marokko begint Afrika, met prachtige raadselachtige oude steden, een overweldigende natuur, uitgestrekte woestijnen en supervriendelijke mensen. We hopen dat het land één voor een zijn geheimen voor ons prijs geeft.
We gaan een groeps-kampeerreis maken door Marokko, met onze combi Ford C-Max en ons sleurhutje Weinsberg. Wel als deelnemer en niet als begeleider en laten ons verwennen, georganiseerd door Kampeerreizen van de ANWB en delen lief en leed 33 dagen.

De ene reis is de andere niet. Al maanden lang liggen de check en things to do lijstjes door het huis. Je zal maar straks, ver van huis, voor onverwachte verrassingen komen te staan ? Met je snorkelspullen naar de woestijn gaan in de hoop dat je ergens kan duiken is geen optie. Of met je ski’s naar het strand gaan in de hoop dat je kan skiën wordt het ook niet, alhoewel je kan wel gaan zand skiën.

Surfen over het World Wide Web. Informatie halen uit o.a. Capitool en ANWB Wereld reisgids. Spieken bij andere travellers en  https://naarmaroc.com/  waar alle belangrijke formulieren zijn te downloaden. Je hebt er nog wat nodig om het land in te komen, maar ook weer uit. Papieren rompslomp zoals diversen verzekeringen, internationaal rijbewijs, ziektekostenverzekering met dekking buiten Europa het NM111 formulier, nieuwe paspoorten, medisch paspoort, inentingen Hepatitis A, DTP (dat was een dag stijven armen), langs GWK voor een handje vol Dirhams, wel zo handig voor de eerste dagen, hebben we nou wel of geen milieusticker nodig en ga zo maar door. De belastingaangifte is de deur uit (bij wijze van spreken dan, want dat doen we natuurlijk digitaal).

Formulieren:

ENTRY en EXIT formulieren, respectievelijk wit en geel, op de heenreis geef je wit af op de boot en op de terugweg geef je geel af bij de terminal in Marokko. Bij ons zijn dat twee witte formulieren en in het Frans (download)

D16 formulier auto/caravan;  invoer/uitvoerverklaring. Deze formulieren afgeven aan de douane, je krijgt er dan twee retour die je voor de terugreis nodig hebt, dus goed bewaren. Beter een kopie van maken. Op dat formulier wordt met de pen allerlei geheim taal geschreven, door belangrijke mannetjes ?, dus goed controleren.

Naast de standaard zeer uitgebreide EHBO reisapotheek, nemen we o.a. ook nog mee Imodium en ORS (Oral Rehydration Salts). Cola is een goed alternatief, maar daar zijn we geen liefhebber van. Nog een bezoekje aan de tandarts, huisarts, apotheek en groen licht LUMC. Zo, deze kunnen we ook afstrepen.

Vandaag, Vrijdag 24 maart Hoofdkantoor ANWB Den Haag.  Kennis gemaakt met alle medereizigers. In totaal 2 Campers en 11 Caravans 25 man/vrouw incl. toeristische en technische begeleiders echtpaar. Uitleg gekregen over de reis en Marokko in het algemeen aan de hand van een leuke presentatie met koffie en een Marokkaans koekje. (mierzoet) Iedereen heeft er zin in. Tijdens het babbelen komen we erachter dat we allemaal zo’n beetje op dezelfde golflengte zitten. Je kan je nog zo goed inlezen voorbereiden maar ter plekke weet je het pas. Dus de oplossing is “in club verband”. Na een eenvoudige lunch worden alle reisbescheiden, routeboek, reisroute en Tips voor Trips uitgereikt, nog een foto voor het smoelenboekje en zijn we richting thuis gegaan. Best wel spannend. Met nog twee weken te gaan tijd genoeg dat wel.

Ons Garmineke is geüpload met de kaart van Marokko, de routes zijn digitaal verpakt, wat weer menig uurtje heeft gekost. Zodat ze ons straks vol vertrouwen door de straten van Marokko navigeert. Verder maken we gebruik van het routeboek (check, check dubbel check), de oude vertrouwde papierenkaart. Liefs zo gedetailleerd mogelijk, de offline app Maps.me. en Michelin toeristische wegenatlas Frankrijk en Spanje/Portugal.

Veel voorbereidingen zijn al getroffen, maar ja, de laatste loodjes, hè. Koelkast leeg, diepvries ontdooien, een rot klus, met stofzuiger door het huis etc.  De paniek map is nu klaar. Ook voor de achterblijvers en onze watchdogs. Ik was, ben en blijf gek op papier zal wel met de leeftijd te maken. Daarentegen is Paul  the opposite, everything digital and in the Cloud. ?  Zo vullen we elkaar aan. Een soort Yin en yang. Ons rijdend huisje is uit de stalling en krijgt nog een was en troetelbeurt. Banden op juiste spanning, de accu van de mover vol. Nog wat kleine reparaties en een aanpassing aan de sluitingen van de kastjes. We gaan naar Marokko weet je nog!! De wegen zijn niet zoals thuis.

Om in Marokko te komen rijden we rustig aan door België, Frankrijk en Spanje vakantie vierend naar Tarifa in Zuid-Spanje, de start van de reis.  We rijden daar op ons eigen houtje naartoe.  Per dag niet meer dan 300-350 km. En zo zitten we met laptop aan, camping/reisgidsen, en de ACSI, ANWB en Archies POI  app erbij om een voorlopige route uit te stippelen. De campings die we willen bezoeken, zijn op basis van de kilometers die we dagelijks willen rijden. Nog een belangrijke factor zoveel mogelijk RN/groen rijden en tolwegen vermijden. Tijd is geld. Ook als je met de auto op vakantie bent, maar dan precies andersom: hoe meer tijd je kwijt bent, hoe meer je bespaart. Want langs de snelste Europese snelwegen is de benzine het duurst en betaal je je blauw aan tol en vignetten. Rij een stukje om en je vindt een route waar je geld bespaart op weg naar het zonnige zuiden.

Kleding, schoenen en handdoeken verdwijnen in de daarvoor bestemde kastjes. De koelkast en vriezer tot de nok gevuld, de houdbare voedselvoorraad heeft ook weer zijn plaatsje gevonden. Paul zijn dozen met snoertjes, opladers, gereedschap, laptop, tablet, telefoons etc. voor het grijpen. Niets houdt ons meer tegen. We zijn anroet, de neus van de caravan richting zuiden.

Meer foto’s zie Fotoalbum