Gathering Semmering

 

Onze eerste Gathering, het internationale treffen voor alle Panrijders in Schotland Aviemore, elke B&B bezet door Panners. Tevens onze eerste kennismaking met dat prachtige land en bijzondere inwoners. Lang geleden in de vorige eeuw. Internet en email staan in de kinderschoenen. GPS nog nooit van gehoord. De ST1300 bestaat nog niet. Ik herinner me Cecile, de vrouw van toercie Simon achterop staand op hun black beauty, alles vastleggen voor het nageslacht en de copla (levenslied) spontaan gespeeld door een Spaanse Panner. Ik herinner me Stud, de Piper, achterop bij Frits, de klanken uit zijn doedelzak begeleiden ons. De prachtige routes door de Highlands. Door de graanschuren, nevelige silhouetten van de whisky stokerijen. Toen zijn wij gevallen voor “Het Gathering gevoel”. Kijkend naar de foto’s tijdens een wegdroommoment onder de schemerlamp op een lange winteravond herinner ik me ook Panrijders die zijn gaan hemelen. Vele Gatherings volgen, elk land trots en ieder op zijn eigen manier. Maar alle met één doel!.

In de dagen voorafgaande aan de Gathering 2012 in Semmering is er door onze toercie de “Wat andere Motorreis” door het fraaie Dachstein/Tauern georganiseerd, een voor ons onbekende streek. Een mooie gelegenheid deze twee te combineren. Anno 2012. Voor de tweede maal is Oostenrijk ons gastland en heeft Club Pan-European Austria de schone taak op zich genomen dit evenement te organiseren. Zelfs onze eigen voorzitter heeft zijn steentje bijgedragen. Nu een mooie website http://www.pan-gathering.at, veel informatie, de routes aan “Heidi” toevertrouwt, een busreisje naar Wenen en/of Graz, een bezoek aan de paarden stoeterij, een shuttlebusje tussen de diversen hotels. Ca. 200 Panners uit 14 landen hebben zich ingeschreven voor dit 4 daagse feestje en arriveren in de middag, waarbij vele bekenden elkaar weer kunnen begroeten. Voor ons niet om persoonlijke redenen komen wij een dagje later.

Vanuit Hotel Erlebniswelt, Rohrmoos vertrekken we om in de stromende regen (cats and dogs weer) en berekoud, het zadel draait overuren naar Köflach uit de Piber Runde te rijden. Daar aangekomen staat er 1 Pan op het parkeerterrein en nog wel van de Schotse Fiona en Brian, het weerzien is hartelijk. Ontdaan van onze bedrijfskleding is het opwarmen, koffie drinken, lunchen en veel babbelen. Dan horen we dat bekende geluid van snorrende viercilinders en wordt het overdekte terras overvallen door half Europa. Er is gelegenheid om met gids de Lipizzaner paarden stoeterij te bezoeken. Witte merries met hun (nog) zwarte veulens. Gescheiden van de stoere hengsten, keizerlijke koetsen. Vanwege het pijpenstelen regenen wordt de route ingekort. Als we Semmering, waar Panners de baas zijn, binnenrijden voelt het een beetje als thuiskomen. Inchecken, snuffelen in de goodiebag, saniën. De hotelkamer wordt omgebouwd als Trockenraum.

De sfeer is weer super, oude bekende nieuwe gezichten. Kijk niet gek op als een Noor met een Portugees staat te praten, hier vervagen echt de grenzen. Live muziek, het eten is overdadig. De dagroutes zijn van goede kwaliteit waar veel aandacht aan is besteed. Zowel aan de toerinhoud als de verwerking, met koffie/lunch stopjes o.a. bij Rosseggerhof. Gezellig babbelen Boeren, burgers en buitenlui. Het voetbal de koeien, het weer, motorrijden. Luid gelach, een klap op de schouder en natuurlijk mooie stuurweggetjes. Alleen het weer dat heb je niet voor het zeggen. We voelen ons uitgelaten als op een schoolreisje wanneer we de historische oude stad Graz, home town Arnold Schwarzenegger, bezoeken. Een vrolijke gids begeleidt ons door smalle steegjes (gasse) met leuke terrasjes, muziek, lachende mensen, cultuur en Italiaanse zuidelijke flair.

Alweer de laatste avond de afsluiting. De Gathering helm wordt bij opbod ‘verkocht’. De opbrengst gaat naar Riders for Health. Het officiële gedeelte het overdragen van de Gathering-vlag aan Frankrijk. Jawel, in 2013 is Frankrijk ons gastland. Een presentatie wat ons te wachten staat door Club L´Amicale Pan-European in drie talen door drie enthousiaste Panners. Hoezo Franse zijn chauvinistisch. Vele bedankjes, handjes schudden en kusjes geven. Alle vrijwilligers van Club Pan-European Austria worden in het zonnetje gezet. Ga er maar eens aan staan en dan is het voorbij. In 3 dagen rijden we naar thuis en worden weer wakker in onze eigen bed terug naar werk en alledaagse beslommeringen.

Voor 2015 is Nederland gastland en is onze club al druk bezig met de voorbereidingen. Waar? Dat wordt nog even geheim gehouden. En voor volgend jaar: Bij leven en welzijn staan we in de startblokken.
Wil je ook vallen voor Het Gathering gevoel en hier eens aan snuffelen ga dan naar http://pangathering.amicale-paneuropean.com/  en schrijf je in. Misschien zien we elkaar volgend jaar in Aix-les-Bains. À l’année prochaine