Duitsland-Oostenrijk 2016

Klik op de foto’s en de afbeeldingen worden vergroot

Fietsklassiekers en meer van 30 mei t/m 20 juni 2016

Met fietstochten langs de Alltmühl en de Elbe leert u uw klassiekers kennen! Maar ook ‘nieuwelingen’ als de mooi gelegen Starnbergersee en de Mondsee waar u omheen kunt fietsen en waarin u bij goed weer ook heerlijk kunt afkoelen. U komt in regio’s met prachtige natuur. Daarnaast bezoekt u bekende steden als Rothenburg ob der Tauber, Salzburg, Dresden en Münster. Uiteraard mag een maaltijd in een echte Biergarten niet ontbreken…….

Excursies en hoogtepunten:
Diverse fietstochten o.a langs de Mondsee
Stadsexcursies Rothenburg ob der Tauber, Salzburg, Dresden en Münster
Avondmaaltijd in Biergarten in Riedenburg
Boottocht Kelheim – Riedenburg

Perle eau d’or

Ik twijfel. Zal ik schrijven of toch maar niet? Ik schrijf. Ik kan altijd kijken of ik het plaats of niet. Ik zit met de vraag of schrijven over de reis, of bepaalde deelnemers, wel een goed idee is. Maar in hoeverre tast dat de privacy van een deelnemer aan!. Waar ligt de grens?

Een reis begeleiden is niet alleen maar rozengeur en maneschijn, er kunnen soms ook dingen gebeuren die naar zijn. Dat is een realiteit. Hoe los je dat op in een ander land, informatie waarvan we denken dat het goed is om te vermelden, maar…. toch knaagt er een gevoel van beschermen, van het respecteren van privacy. Ik vind het moeilijk.

Daar gaan we dan. We staan gepakt en gezakt klaar voor vertrek. Toch ging het niet allemaal van een leien dakje. Tuurlijk hebben we de fietsen bij ons. Paul zijn fiets op de caravan-fietsendrager en mijn E-bike-vouwfiets achter in de auto. Een printer, dozen vol papier met fietsroutes, plattegrondjes, Tips voor Trips, kleine prijsjes, een aardigheidje t.b.v. het mannenontbijt en ga maar door. Met een complete  volgepakte (wegenwacht) auto en caravan starten we donderdag 26 mei de motor van onze Ford Focus, na de tank volgegooid te hebben en stellen we het kompas in richting het oosten. Met een keurige 80 km. op de klok begeven we ons naar de eerste en enige Stau van de dag, vanwege een Baustelle. De eerste camping is slechts 4 uur rijden en toch voelt dit echt als buitenland.

Verslag van dag tot dag.

Countrycamping Schinderhannes, Hausbay

26 mei We zijn op donderdag op deze camping neergestreken. Er is al een echtpaar aanwezig. Als er kritiek geleverd moet worden is dat over de toegangsweg waarvan het asfalt in zeer slechte staat is en vol met gaten, dat kan banden kosten.

27 mei We gaan boodschappen doen voor de Happy Hour en Welkomst borrel. We verkennen de omgeving. Het technisch echtpaar B&K zijn gearriveerd. De deelnemers druppelen binnen.

 

28 mei We zijn ons aan het voorbereiden. Paul doet nog een klein fietstochtje. De Fietsroute Schinderhannes is genoemd naar een legendarische roversleider in Duitsland. Waar hij thuis was, kan men tegenwoordig op de fiets op ontdekkingsreis gaan. Fietsen op het baanvak van de voormalige Hunsrückbahn.

29 mei De koffiebijeenkomsten We doen er één begin van de middag en de andere eind van de middag. Vanwege het weer haasten wij ons. Gedurende de nacht valt er ongelofelijk veel regen. Op het terrein staat 5 cm water. Gelukkig staan we op asfalt. Een echtpaar verplaatst de caravan.

30 mei De laatste welkomstkoffie voor de laatst aangekomen 3 echtparen. Vanwege de regen in een garage. Maar dat mag de pret niet drukken. Tijdens de koffiebijeenkomsten delen we de goody bag uit, met daarin o.a. een geheel vernieuwde Tips voor Trips. Wat menig uurtje heeft gekost. Iedereen gaat op de foto voor het “Smoelenboekje”. Om 18.45 uur de opening van de reis met een feestelijk glaasje. Om 19.00 uur begint het welkomstdiner, het eten is redelijk de stemming opperbest. Wel wat problemen met de bediening door personeelsgebrek maar eigenaar doet zijn uiterste best en is behulpzaam Tijdens het eten doen we met behulp van een landkaart NL een voorstelrondje.

Rothenburg ob der Tauber: Camping Tauberromantik

31 mei We vertrekken om 07.00 uur en staan gelijk in de Stau. Maar na de Stau volgt een prachtige route en jullie raden het al over de Romantische Strasse. Om 12.00 uur in Rothenburg. We raken niet alle deelnemers kwijt op het aangewezen veld maar er zijn zeven deelnemers die elkaar goed kennen. Die plaatsen wij op een aangrenzend veldje. We loten niet. Toilet in de buurt maar de douches zijn een eind weg. We gaan rond half zeven te voet naar Rothenburg. Je kunt niet mislopen. Wel stijl maar goed te doen. Onderweg staan bankjes op even uit te rusten en te genieten van de prachtige vergezichten.  Via een oude poort, de Klingentor, komen we in het stadje.  Een deel gaat per fiets naar het rendez vous punt. Op 19.00 uur zijn we bij het Baumeisterhaus voor de lokale specialiteit. De wereldberoemde “Schneeball”. Een gefrituurde bol deeg met poedersuiker of chocolade. Het “gebak” wordt opgegeten maar wel met lange tanden. Typisch eens maar nooit meer “lekkernij”. De rondleiding met de twee Duitstalige gidsen is onderhoudend en een uur is prima om bij de les te blijven. Hoewel het Duitstalig was, was het redelijk goed te volgen voor de meeste deelnemers.

1 juni  De eerste fietsdag valt in het water door de aanhoudende regen. We organiseren in een zaaltje een spelletjesmiddag met koffie en wat lekkers voor een aantal deelnemers. De overige gaan op eigen gelegenheid nog eens naar de oude stad. Paul gaat later op de dag samen met B. de fietsroute testen. De route loopt langs het water maar gaat toch af en toe flink (tot 20 %) omhoog en omlaag. Zonder ondersteuning deels zwaar. In Creglingen aangekomen blijkt dat het fietspad vanaf daar afgesloten is vanwege onderhoud. Fietsen op een doorgaande drukke verkeersweg trekt de mannen niet en zij gaan via de zelfde weg weer terug naar de camping.

St. Heinrich: camping beim Fischer

2 juni Reisdag naar St. Heinrich, een mooie route met één omleiding maar verder zonder obstakels. Ruime en voldoende beschikbare plaatsen. Sanitair wel een eindje lopen. Om 17.00 uur houden we een Happy Hour gevolgd door een uitstekend diner in Fischerrosl op loopafstand van de camping. Helaas zijn de zitplaatsen verdeeld over meerdere ruimten. Munten voor Electro lastig in gebruik en risico op stroomuitval ‘s nachts. Dat lijkt niet erg maar een aantal deelnemers liggen er schijnbaar ’s nachts  wakker van. Zelf regelmatig bijgevuld. De onderlinge verschillen in stroomverbruik is enorm. Van 4 tot 15 munten per dag. Zeker de campers lusten veel munten.

3 juni Een kustlijn mag dan ontbreken, Beieren weet dat gemis ruimschoots goed te maken met een overvloed aan rivieren en meren. We gaan met bijna de hele groep fietsen rond het meer: Starnbergersee. Het meer is onder andere bekend vanwege de geruchtmakende verdrinkingsdood van Lodewijk II van Beieren in 1886 bij Berg. Aan deze gebeurtenis wordt men nu nog herinnerd door een votiefkerk en een houten kruis in het meer, bij de plek waar de gebeurtenissen plaatsvonden. Het lukt niet om kleinere groepen te vormen. Het gaat wel maar het is een hele sliert om te handelen. “Onze” deelnemers waren zeker nog niet bereidt om hun eigen weg te vinden. Onderweg koffie gedronken en een hapje gegeten. Aantal deelnemers hadden lunchpakket meegenomen. Weer was prima tot aan de laatste vijf kilometer. Toen kwam het met bakken uit de hemel. Een deel van de route was onverhard, steil en gevaarlijk maar iedereen kwam gelukkig heelhuids op de camping aan. Mede dank zij een van de deelnemers die als verkeersregelaar optrad. Er zijn deelnemers die onervaren zijn en waarvan sommigen nauwelijks controle over hun elektrische fiets hebben. Een aantal had net voor de reis voor het eerst een dergelijk fiets aangeschaft.

St. Lorentz: Austriacamp
Heel vriendelijke behulpzame leiding (Claudia). Mooi gelegen aan de Mondsee.

4 juni Reisdag Op naar het volgende meer: Mondsee, Oostenrijk, we vertrekken weer om 07.00 uur, en zijn om 11.00 uur op de camping. Vanaf 12:00 tot 15:00 is de camping gesloten. Een tweetal equipes stelt alles in het werk en arriveren volkomen uitgeput om 11:55.  Paul krijgt een handzender en kan de andere equipes voor deze ene keer ook tijdens de sluiting binnenlaten. We verloten de afgebakende plaatsen. Zeer mooi gelegen camping aan de Mondsee en uitgelezen sanitair. Om 17.00 uur houden we weer een Happy Hour. Wel onder de luifel het druppelt weer. Daarna gaat de helft van de groep gebruik maken van het grill menu ad € 15 bij het camping restaurant op basis van “all you can eat”. Prima!

5 juni De bus/wandelexcursie naar de Salzwerken en Eisriesenwelt. Het wordt een zware dag. Om 07:45 uur de bus in. Paul vertelt gelijk het slecht nieuws. Er is geen tijd voor koffie vanwege het drukke programma. Om 8:45 zijn we prima op tijd bij de Salzwerken Hallein. Dan de beschermende kleding aantrekken. Een foto maken en een “bergbegrussing” (schnapps und salz). Op treintje zittend de grot in. Goed verhaal van gids ondersteund met beeld en geluid. Leuke onderaardse boottocht en twee keer een spectaculaire glijbaan. Een succes.


Na de busrit naar Werfen voor een bezoek aan de Eisriesenwelt, te voet een fikse klim naar het bezoekerscentrum en daarna nog eens een flinke klim omhoog naar de gondel. Bovengekomen is het restaurant om de hoek. 2 deelnemers zijn op voorhand al niet

meegegaan. Bovengekomen haken er nog eens 7 af. Voor de achterblijvers regelen we een versnapering tijdens het wachten. Er is een prachtig uitzicht over het dal. Vanaf het restaurant na een prima maaltijd weer een flinke klim en dan de grot in. We krijgen een eigen  Duits sprekende gids, die door niemand te verstaan en te begrijpen is. Dan de grot in. 700 traptreden omhoog en ook weer 750 omlaag. Daar ben je de meeste tijd mee bezig. Om 18.00 uur zijn we volkomen uitgeput op de camping terug.

6 juni  Vandaag de eerste vrije dag. De meeste deelnemers keutelen wat, de was wordt gedaan. Een deel bezoekt Mondsee, Het plaatsje heeft zijn bekendheid in het bijzonder te danken aan de Sound of Music.(1965) Maria en haar liefje Kapitein von Trapp zijn hier getrouwd (in de film).  De Stiftskirche St. Michael is altijd open. B&K gaan met een groep deelnemers rond het meer fietsen. Eind van de dag gaan we aan de gang met de Jeu de Boules en Molka. Als captain voor Jeu de Boules hebben we een deelneemster. Zij zorgt ook nog voor sangria en een worstje. Wordt erg gewaardeerd. Voor Molka is K captain.
‘s Avonds facultatief Spatzle en vier soorten Kaas eten bij het restaurant op de camping voor 10 euro de man. Wij doen er één drankje bij en de eigenaar zorgt voor een schnapps. Uitstekende sfeer. Iedereen doet mee en blijft tot diep in de avond zitten kletsen.

7 juni Bus/wandelexcursie naar Salzburg, de bus is weer stipt om 09.00 uur op de camping. Om 09.45 uur treffen we Christine, de Nederlandstalige gids in de Paris Lodronstraat en gaat de rondleiding te voet meteen van start. Vooraf hebben we de deelnemers een klein briefje gegeven met diversen adressen voor het geval we elkaar kwijtraken. Tot aan de koffie loopt iedereen mee, daarna haken een aantal deelnemers af. (Slecht ter been). Die zien we weer bij de lunch. Om 11.00 koffie met Salzburger Nocker (opgeklopt eiwit met bloem en suiker, heerlijk) bij café Mozart.

Mooie locatie. Daarna weer wandelen tot aan de lunch bij Gablerbrau. Christine kon  onze groep van 35 prima handelen. Ze deed het erg leuk en deelnemers waren zeer tevreden. Zeker value voor money. We hebben dan nog wat vrije tijd voordat de bus ons naar de camping brengt waar we om 17.00 uur aankomen. Prima dag met mooi weer. Nog wat groepsfoto’s aan het meer We krijgen ter afsluiting nog een drankje aangeboden door Claudia.

Riedenburg, camping Talblick

8 juni Reisdag naar Riedenburg. We hebben de deelnemers van te voren geïnformeerd over de camping. Maar iedereen vond het erg meevallen en eigenlijk wel charmant. Om 17:00 uur Happy Hour. Te voet naar de Bier, Bratwurst, Lederhosen en Dirndls Biergarten Fuchsgarten.  Net na aankomst, we zaten al onder een afdak/hut, wolkbreuk maar dat mocht de pret niet drukken. Onderdompelen in de duitse cultuur. Houten banken en eten ophalen bleek geen enkel probleem. Voor een Biergarten was de maaltijd net aan voldoende. 4 worst met zuurkool. Grappige setting. Weer eens wat anders.

9 juni Onder begeleiding van ons vieren fietsen we langs de Altmühl op zeven deelnemers na in één groep naar Kelheim (Kel = Keltische hoogte) De Kelten stichten hier hun stad Alkimoennis. Toen de Romeinen de Donau overstaken bouwde ze de Limes (grens). Te vergelijken met de Hadrian Wall in Schotland. Een klein schilderachtig plaatsje. Daar wordt gewandeld, gewinkeld en geluncht. Wij gaan nog even kijken waar de Altmühl in de Donau stroomt. Een klein fietstochjet langs het riviertje…. En genieten van de frisse buitenlucht.  Om 14.45 uur vertrekt de boot die ons naar Riedenburg terugbrengt. Een leuke boottocht die goed in de smaak valt.

10 juni Een vrije dag (niet voor ons) Deelnemers gaan in kleine groepjes op pad. B&K organiseren spontaan een fietstocht door de binnenlanden. Deze blijkt echter te zwaar en te lang. Een deelnemer valt twee keer ongelukkig en komt uiteindelijk met een lege accu te staan. Een andere deelnemer fietst terug naar de camping en gaat met zijn bus (mazzel! ) de deelnemer en K ophalen. De overige fietsers komen geruime tijd later ook weer binnen druppelen. De beschikbare fietsroute gaat langs het water over gravelpaden en is zeker te doen maar zodra je van de rivier vandaan gaat is het klimmen en nog eens klimmen. Zelfs met een E-bike nog lastig. Daarna gaan we met enige vertraging aan de gang met de Jeu de Boules en Molka.

Dresden, camping Wostra

11 juni Reisdag naar Dresden, een lange rit over de autobahn. Op twee velden kunnen we gemakkelijk staan. We doen om 17:00 uur een Happy Hour.

12 juni om 08.30 uur fietsen we naar Dresden, langs de Elbe. We kunnen nog net langs de afsluitingen vanwege de jaarlijkse Marathon. We stallen de fietsen bij Zum Schiesshaus. We ontmoeten daar om 9:30 uur onze gids Claus. Hij leidt ons gedurende 3 uur enthousiast door de mooie stad en maakt ook nog eens de winnende groepsfoto voor ons. Claus weet wat hij doet en zijn Nederlands is een pre. Gezamenlijk in het programma opgenomen koffie drinken is niet haalbaar.  Deelnemers gaan individueel koffiedrinken voor eigen rekening. De lunch hebben we bij Zum Schiesshaus, de bediening is vlot, het eten goed in een mooie zaal. Met een deel van de groep fietsen we terug. Bij één deelnemer is een defect aan de motor/accu en fietst zonder ondersteuning mee. We stoppen regelmatig. De overige deelnemers proberen de route langs de overkant van de Elbe. Maar die blijkt erg slecht. Heeft iemand deze ooit werkelijk gereden vragen wij ons af? De route is moeizaam en ze zijn om half acht pas weer op de camping. Blij dat onze schaapjes weer binnen zijn.

13 juni Stipt om 8:30 staan er drie grote lijnbussen met aanhanger klaar om ons naar Bad Schandau te brengen. Het opladen van de fietsen is een heel gedoe en leidt tot boze gezichten. Aanhangers zijn te klein en sommige E-bikes loodzwaar. Een aantal deelnemers wil niet meer mee. Fietsen worden er af gehaald. Maar vinden dan toch met fiets een plekje in de bus. Het is begrijpelijk dat je 3000 euro aan fiets niet zo behandeld wil zien worden. Chauffeur vertelden ook dat op de lijndienst deze zware E-bikes niet meer mee mogen. Maar na het uitladen was het ongemak weer snel vergeten. De groep bleef wel bij elkaar. Dat was niet handig om door het drukke verkeer te laveren. Menig Duitse automobilist gebruikt de claxon om hun ongenoegen te uiten. Dan maar eerst koffie met gebak. Daarna iedereen gelijk op de terugweg vanwege het druilerige weer. De aansluiting naar het fietspad langs de Elbe was niet eenvoudig te vinden. Eindelijk lukte het. Na diverse omleidingen, afsluitingen en een wolkbreuk waren we om een uur of zes weer op de camping. M.i. kan het geld voor de bussen beter besteed worden aan wat anders. Dit heeft geen meerwaarde.

BBQ organiseren is gezien dit uiterst wisselvallige weer geen optie. In de plaats daarvan hebben we een facultatief Schnitzel en Friet menu voor € 12,50 geregeld bij het naast de camping gelegen restaurantje Elbeinsel. Wij doen er een toetje bij. Iedereen mee. Erg gezellig en een doorslaand succes.

14 juni Vrije dag. Deelnemers maken van de vrije dag gebruik voor de boodschappen. Fietstochtje en een herhaald bezoek aan Dresden en aan het nabijgelegen Pirna met mooie Alt Stadt. Eind van de dag Jeu de Boules en Molka.

 

Ettersburg, Badcamp

15 juni De reisdag naar Weimar, veel deelnemers volgen de TomTom en rijden over de autobahn naar Weimar. Wij volgen de route van het boek maar komen drie omleidingen tegen waarbij ook een omleiding in een omleiding die een andere omleiding kruist. Niet handig. Equipes die een dappere poging gedaan hadden gingen dan toch maar via de grote weg. Op de camping aangekomen bleek die afgelopen nacht ondergelopen. Eigenaar had af willen bellen. Pfff…Er was wel een ander klein hoger gelegen veld beschikbaar. Was ook niet erg begaanbaar maar daar toch maar iedereen opgepropt. Deelnemers maken zich gelijk zorgen hoe ze hier over twee nachten weer vanaf moeten. Om 17.00 uur een Happy Hour. Omdat er verschillende verhalen de ronde doen over de fietsmogelijkheden naar Weimar gaan B en een deelnemer  de route voor fietsen. Het is geen gemakkelijke route door het bos, het pad is met grind verhard en klimt en daalt. Niet aan te raden dus.

16 juni Het heeft vannacht weer flink geregend zodat we het advies afgeven om niet te gaan fietsen naar Weimar maar met de bus of per auto te gaan. Het bospad is nu een modderpad geworden zodat het af te raden is om daar met onze groep te fietsen. De meeste deelnemers brengen te voet of met de fiets een bezoek aan het nabij gelegen voormalig concentratie kamp Buchenwald.

Bad Rothenfelde, Campotel

17 juni ‘s Nachts weer regen. Wij kunnen om 6 uur ‘s morgens, de camping is nog volledig in diepe slaap,  nog met de mover van het terrein afkomen en ontbijten onderweg. De overige deelnemers lukt het ook met de vereende krachten van de andere deelnemers. B sleept met zijn 4×4 een camper uit de modder en de eigenaar van de camping trekt een andere deelnemer er uit. Uiteindelijk komt iedereen in Bad Rothenfelde aan. Een deel ervan duidelijk vermoeit en geïrriteerd door de slapeloze nacht en de aanhoudende regen. Er is nog wat gedoe over de slagboompas die tegen 20 euro borg zelf bij de receptie gehaald moet worden. Voor ons ook een verrassing. Er is tevens mittagsruhe van 13:00 – 14: 30. Om 17.00 uur een Happy Hour waarbij Johan Bosch uitleg komt geven over zijn camping.

18 juni De bus excursie naar Munster. De bestelde bus was te laat wegens een defect aan touringcar. Vervangen door een lijnbus maar dat kwam eigenlijk goed uit. Daardoor konden wij midden op de Prinzipalmarkt uitstappen en vlakbij weer instappen. Een touringcar mag niet in het voetgangersgebied komen. Om 09:00 uur vertrokken en rond tien uur in de stad. Daar koffie en tijd voor een wandeling op eigen gelegenheid. Om 10.45 uur ontmoeten we de gidsen bij het oude raadhuis voor een twee uur durende rondleiding door de stad en een gereserveerd bezoek aan de Vredeszaal. (Tegen betaling ad euro 1 65+ tarief) Ze vertellen enthousiast en duidelijk over “ hun” stad.  Twee vakmensen dus waarvan één van adel. Wat wil je nog meer. De moeite waard. Om 12:45 uur een goede lunch bij Toddenhoek, het zaaltje is klein maar wel knus. Om 16.00 uur weer de bus in voor de rit naar de camping. We maken een zaaltje in orde voor het “mannendagontbijt” van morgen.

19 juni Om negen uur starten we het “mannendagontbijt”. Wij hebben voor een broodje, croissantje, eitje, beleg, sinaasappelsap, toetje en natuurlijk een cadeau voor de mannen gezorgd. Paul zijn aandeel is het tot het einde van de reis heel houden van ca. 20 breekbare bekers Pfff.  Dat wordt de volgende keer gasaanstekers, niet kapot te krijgen.  Het wordt zeer gewaardeerd de sfeer is heel gemoedelijk. Om 10.30 uur gaan we met Johan wandelen naar de Gradierwerken. Daar krijgen we van twee gidsen uitleg over het hoe en waarom van de gradierwerken. Interessant, en uniek. Niemand had eerder zoiets gezien. Daarna nog gezamenlijk een koffie met…. Tijdens de rondleiding laat één van de deelnemers haar smartphone achter op het toilet. Helaas hebben wij die niet meer terug gevonden ondanks de hulp van andere deelnemers en Johan.

20 juni De laatste dag van deze reis. Om 11.00 uur gaat het eerste groepje fietsers op pad voor de speurtocht. Om 12.00 uur de laatste. Er moeten opdrachten gedaan worden en vragen beantwoord. Onderweg is er een schnapps, een meter worst en boogschieten. De groepjes gaan na terugkomst gezellig bij elkaar zitten. Om 18:45 een laatste borrel bij de vlag en dan op naar het afscheidsbuffet. Het buffet is ruim voldoende en voor elk wat wils. Het dessert buffet is bescheiden. Eén van de deelnemers doet de coördinatie. We worden hartelijk bedankt voor onze inzet en geprezen voor onze kundigheid en enthousiasme. Een geslaagde avond. Om half elf moesten we iedereen er echt uitzetten.

Nawoord.

Onze eerste Werk-Vakantie-Reis als toeristische reisbegeleiders zit erop. We hebben een mooie maar wel erg natte reis beleefd met een aangenaam gezelschap, mede door de fijne samenwerking met B&K. De kunst van het kamperen hebben we natuurlijk al onder de knie nu de rest nog. Maar oefening baart kunst. Het blijft een uitdaging om de juiste match te vinden tussen groepsactiviteiten en de individuele vrijheid. We hopen dat de deelnemers een gezellige en onbezorgde fiets-vakantie hebben beleefd, waar ze met plezier op terug kunnen kijken.

Note: We hebben een gemiddelde score gehaald van 8,5. We mogen blijven ?

Meer foto’s zie Geen woorden maar beelden