Brno, Stad van de verkeerde tijd

Haligovce-Rožnov pod Radhoštěm (Tsjechië) 273 km.
We maken ons klaar voor de volgende etappe op weg naar Tsjechië. Een groot deel van de dag rijden we door de Hoge Tatra. Het kleinste hooggebergte ter wereld. De natuur is indrukwekkend mooi, maar we hebben geen geluk, er is veel mist en af en toe regen. We zien ook een minder mooi stukje. We rijden door kilometers vernieling van de natuur- een orkaan heeft een groot deel van het Tatra gebergte vernield. Onderweg komen we een ECCO-schoenenfabriek met een outletstore tegen. We stoppen er niet L Slowakije uit Tsjechië in. Grenscontrole nada. Een SMS dat we het rustig-rustiger aan kunnen doen. Er zijn wat camping perikelen. I.p.v. links naar Camp Sport ga we rechts naar Camping Rožnov pod Radhoštěm. Landstreek Moravië. Camping_RoznovEen grote camping met veel huisjes, waar je niet in wil verblijven, Een soort van houten barakken in een rij. CenterParcs op zijn Oostbloks? Een restaurant dat niet open is, een zwembad waar geen water in staat, een winkeltje, waar je niemand ziet en verder heel veel plaatsen, die voor het overgrote deel leeg zijn. De tijd is hier stil blijven staan. Ook heel apart is de sani ruimte. Afgesloten met sleutels, waarvan we er maar één krijgen. Wel kraakhelder. Geen aantrekkelijke camping maar voor 1 nachtje te doen.

Rožnov-Veverská Bítýška 162km.
Vandaag een aantrekkelijke route door Centraal Tsjechië, grotendeels over kwalitatief goede binnenwegen. We komen weer door allerlei kleine dorpjes en genieten onderweg volop van de omgeving. Door het fraaie natuurgebied ten noorden van Brno via Bansko naar Veverská Bítýška, waar we drie nachten verblijven op Camping Hana. DSC_5190De camping is gelegen aan de monding van de rivier Svratka die uitloopt in een stuwmeer. Helaas gaat het weer druppelen. Met K&I gaan we uit eten in het dorp. Cultuur is er niet P1040409veel te vinden, wel een paar leuke terrasjes en redelijke en goedkope eetgelegenheden. We gaan voor Restaurace a Pivnice Na Městečku. We eten zeer uitgebreid met de nodige glazen wijn en de rekening is weer verrassend laag met vier personen zijn we slechts euro 67 kwijt.

Brno, Stad van de ‘verkeerde’ tijd
Heerlijk de zon schijnt en gaat met ons mee. Vanaf de camping een 15 minuten lopen naar de opstapplek voor een leuke rondvaart met P1040412een soort van stoomboot naar de buitenrand van Brno. Maar dat heeft toch wat meer voeten in de aarde. De opstapplek is zeer lastig te bereiken met veel klimwerk. Daar er onder ons een aantal medereizigers niet zo goed ter been zijn, waaronder ik zelf, is dit geen goede keuze. Met hulp en vallen en opstaan bereikt iedereen zonder brokken de boot. Bij het eindpunt staat de gids al op ons te wachten. Daarna een stukje lopen langs een kermis en met tram 1 naar het centrum. Een leuke belevenis. Brno is natuurlijk minder bekend dan Praag, maar zeker niet minder leuk. Race fanaten kennen Brno van het circuit van Brno waar veel races worden gehouden, o.a de MotoGP. Brno “de stad van de verkeerde tijd” De stad werd in de 17e eeuw door Zweden aangevallen. Brno hield dapper vol en de Zweden konden de stad niet veroveren en zeiden dat als voor de middag Brno niet zou vallen, de Zweden zouden weggaan.

Op die dag belde de klokken van het plaatselijke gemeentehuis een uur eerder en de Zweedse troepen gingen weg. Aan die gebeurtenis houdt Brno de traditie van “de verkeerde tijd” levend. Elke dag om 11:00 uur bellen de klokken op het stadhuis twaalf keer. De gids vertelt over de geschiedenis en legenden en loost ons langs alle bezienswaardigheden zoals het Vrijheidsplein: Náměstí Svobody met zijn mooie gebouwen en wat is dat grote zwarte ding. Het is een klok. Op het bord dat erbij staat, staat hoe hij werkt. De barokke pestzuil en de barokke Parnas Fontein De fontein barst van de surrealistische symboliek en we moeten vooral vaak naar boven kijken. Boven de vele etalages zitten nog zeer fraaie stukjes architectuur klaar om ontdekt te worden. De gotische Petrus en Paulus kathedraal, het Oude Stadhuis, waarvan de middelste spits is gedraaid. Volgens de legende heeft de bouwmeester van het stadhuis dit uit wraak gedaan, omdat hij niet volgens afspraak betaald kreeg. Lopen we onder de doorgang door hangt daar het P1040470symbool van Brno een krokodil of draak. het Nieuwe Stadhuis en Sint Jacobskerk. Aan een van de ramen in de toren schaamt het mannetje zich nog en houdt zijn ene hand voor zijn gezicht en zijn andere voor zijn billen. Maar aan de andere kant laat hij lachend zijn billen zien. Brno is een heerlijke stad waar je lekker kunt slenteren en dat doen we dan ook nadat we weer heerlijk geluncht hebben en de stad verder op eigen houtje kunnen ontdekken. Op deze dag reden er door de stad de historische stoom trams, een jaarlijkse parade. We hebben natuurlijk een ritje gedaan en is erg leuk. Onder begeleiding van politie, veel lawaai en stoom een leuk tochtje. VerderP1040502 was er wielerwedstrijdje met oude fietsen met deelnemers in historische kleding. Het is een prachtige dag en strijken neer op een van de vele terrasjes op het grote plein om onder het genot van een drankje en life muziek het straatleven voorbij te zien gaan. Voor ons is een arme sloeber bezig om een telefooncel te kraken. Schichtig om zich heen kijkend. Maar hij heeft pech het lukt hem niet ondanks gebruik van diversen kaarten de cel te kraken. Als de politie te dichtbij komt neemt hij de benen. In omgekeerd versie zijn we weer terug op de camping. We gaan nog even het net op er is Wi-Fi, maar voor een goede ontvangst moet je toch richting receptie. Het blijkt dat we niet op de ‘officiële site van de camping’ moeten inloggen, maar op Hana-1, haar eigen site. Dat blijkt inderdaad goed te gaan. We genieten nog van een Primator Weizenbier 24%. dat hakt erin!! En met het kabbelen van de rivier zijn we zo onder zeil.

Vrije dag
Het campingleven is nog traditioneel. De mannen lopen heen en weer naar de sani, poetsen wat aan de caravan en/of auto en… kletsen. De vrouwen kuisen het kotje, kokkerellen wat en…. kletsen. Zo’n dag is het vandaag. Met slecht weer de kachel aan, een fijn boek of een knutselarijtje, wat lekkers in de pan, wat lekkers onder de kurk. Het weer zit niet mee, zodat we elkaar ook minder zien. Vanavond gaan we met z’n allen eten in restaurant a Pivnice Na Městečku aangeboden door onze reisbegeleiders. Een deel gaat te voet of per auto of de fiets. Het is ongeveer een half uurtje wandelen vanaf de camping. De soep, waarin de groenten en vermicelli al ligt te wachten, wordt overgoten me bouillon. Het is toch een hele kunst om ca. 40 borden binnen niet al te lange tijd warm op tafel te krijgen. Het is raden naar het hoofdgerecht. Maar we zijn eruit gekomen het is duc/eend (met veel vlieguren) Het is alweer donker als we ‘thuis’ komen. Uitpuffen in ons sleurhutje. Om 23.00 uur gaat letterlijk het licht uit… :Z!

Veverská Bítýška-Chrustenice(bij Praag) 233km.
De laatste etappe in Tsjechië voert naar de hoofdstad Praag, waar we vier nachten op Caravan Camp Valek staan. In plaats van alleen maar snelweg te nemen, rijden we over fraaie binnenwegen via Tisnov, Nove Mesto en Zdar naar Havlickuv Brod. De rust, de ruimte uitgestrekte bossen en weids glooiend land met af en toe een dorpje. Grenzeloos Genieten. Na elke bocht verrast worden door een prachtig vergezicht of een karakteristieke houtwal. Via de zuidelijke rondring om Praag en volgen de borden Camp Valek. Thuis hadden we al gezien dat er een omleiding is. Toch is het nog een zoekplaatje. Sommige gaan links/rechts andere gaan rechts/links. Iedereen komt weer aan en worden verwelkomt door T. met kersen en chocolade. Aangezien voor een regenboog zonlicht en regen nodig zijn, is de kans op regenbogen het grootst bij buiig weer, wanneer buien en opklaringen elkaar afwisselen en zo’n dag is het vandaag geweest.button